Λέμε την Αλήθεια
Νέες Αντικειμενικές Αξίες και Διαχείριση Ακινήτων

Νέες Αντικειμενικές Αξίες και Διαχείριση Ακινήτων

Αλλάζει το σκηνικό στην διαχείριση ακινήτων μετά τις αλλαγές που εστιάζει η πολιτεία σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Έτσι Τριάντα δύο διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια από 6% ως και 22% περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά προχωρεί σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών. Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί – και μάλιστα αναδρομικά – η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι νέες τιμές ζώνης όμως πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Αλλαγές θα έρθουν και στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ καθώς με βάσει τη νομοθεσία η φορολόγηση των ακινήτων γίνεται με βάση τις τιμές που ισχύουν την 1η κάθε έτους και με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί η αναδρομική ισχύ τους καθώς η επιτροπή δεν πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της πριν από τον Ιούνιο του 2017.

Σε πρώτη φάση το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναπροσαρμόζοντας τις τιμές σε 4 περιοχές της χώρας (Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς) και μόνο προκειμένου να συμβαδίσει με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στα μέσα του έτους, μετά την παράδοση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής θα θεσπίσει τις νέες αξίες με αναδρομική ισχύ όπως προαναφέρθηκε.

Ο στόχος είναι συγκεκριμένος και προβλέπει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Έτσι στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν αναδρομικά,  το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο φόρο ώστε να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Νίκος Ράλλης

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed