Λέμε την Αλήθεια
Ηλεκτρισμός και Ορθή Χρήση Ηλεκτρικών Συσκευων

Ηλεκτρισμός και Ορθή Χρήση Ηλεκτρικών Συσκευων

Ρωτήσαμε έναν ηλεκτρολόγο για να μας πει ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλούς χρήσης ηλεκτρικων συσκευών για να μπορέσουν μικροί και μεγάλη να χρησιμοποιούν τις συσκευές με ασφάλεια. Έτσι ο ηλεκτρολόγος μας παρέπεμψε στον ιστότοπο του Ηλεκτρολόγος Αθήνα & Πειραιά – Ηλεκτρολογικές Βλάβες Εγκαταστάσεις από τον οποίο αντλήσαμε τις ακόλουθες πληροφορίες.

Κανόνες Ασφαλείας

Όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαβάσουμε και να συμμορφωθούμε με τους κανόνες ασφαλούς χρήσης τις συσκευής. Αν οι συσκευές προορίζονται για εσωτερικό χώρο, τότε δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε έξω. Κάποιες συσκευές χρειάζονται κάποια απόσταση στον χώρο γύρο τους για να μην υπερθερμανθούν. Κάθε συσκευή έχει κάποια συγκεκριμένη αντοχή σε θερμοκρασίες και υγρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μεγάλη υγρασία μπορούν να καταστρέψουν τη συσκευή και να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα σας.  Αν λείπετε από το χώρο σας για μεγάλα διαστήματα ή αν υπάρχει καταιγίδα με κεραυνούς, καλό είναι να κλείνετε τελείως την συσκευή από on/off και να μη την αφήνετε σε stand-by. Αν έχετε Η/Υ κάντε απενεργοποίηση (όχι σε κατάσταση αδρανοποίησης) και πατήστε το OFF στο πίσω μέρος του υπολογιστή πάνω στο τροφοδοτικό. Μετά κλείστε το πολύμπριζο και βγάλτε την πρίζα από τον τοίχο. Αυτό πρέπει να γίνεται ειδικά όταν οι συσκευές δεν είναι συνδεδεμένες σε σταθεροποιητή, UPS ή σε κάποιο πολύμπριζο με μεγάλη ασφάλεια υπερτάσεων.

Μην ανοίγετε, μη ξεβιδώνετε, μην βάζετε στις εσοχές αντικείμενα και μην καλύπτετε τα σημεία εξαερισμού των συσκευών. Μη συνδέετε παραπάνω από ένα πολύμπριζα. Δεν ακουμπάμε καλώδια, πρίζες και διακόπτες με υγρά χέρια. Δεν κόβουμε ποτέ τα καλώδια. Δεν τραβάμε την πρίζα από το καλώδιο. Δεν βάζουμε άλλα αντικείμενα πάνω στα καλώδια. Δεν πρέπει να είναι κοντά σε υγρασία, ούτε κοντά σε πολλή ζεστή (τζάκι, καλοριφέρ, φούρνο, αερόθερμο). Εάν το ανθρώπινο σώμα έρθει σε επαφή με 20V – 50V θα μας προκαλέσει κάποιο σοκ ή και κάποια μικρή σωματική βλάβη. Πάνω από 50V όμως μπορεί να οδηγήσει μέχρι το θάνατο.

Ενεργειακά Επίπεδα

Η ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών παρέχει στους καταναλωτές, κατά τρόπο απλό και κατανοητό, ακριβείς, αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και άλλα ουσιώδη χαρακτηριστικά (όπως για παράδειγμα η χωρητικότητα, η κατανάλωση νερού κ.α.), των προϊόντων οικιακής χρήσης. Ουσιαστικά συνιστά το σύμβουλο των καταναλωτών στην επιλογή εκείνου του προϊόντος με το χαμηλότερο, συγκριτικά, κόστος λειτουργίας. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερος από 10 έτη, το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας της αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής της.

Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται υπό μορφή εικονογραμμάτων σε ετικέτα, που είναι ενιαία για όλα τα προϊόντα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, και η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τα υπόψη προϊόντα που διατίθενται προς πώληση σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους.

Νίκος Ράλλης

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed