Λέμε την Αλήθεια
Διακοπές στην Κάρπαθο: Ποια Μέρη Είναι Must!

Διακοπές στην Κάρπαθο: Ποια Μέρη Είναι Must!

Πολλοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν την Κάρπαθο για τις διακοπές του φετινού καλοκαιριού. Φυσικά το μεταφορικό μέσο είναι απαραίτητο στο συγκεκριμένο νησί καθώς πρόκειται για δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Ρόδο. Έτσι καλό θα είμαι είτε να πάρετε μαζί σας το δικό σας αυτοκίνητο είτε να νοικιάσετε ένα από κάποιο rent a scooter aegina.

Ας δούμε όμως πια είναι τα σημεία που θα πρέπει να επισκεφθείτε.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Καρπάθου είναι τα ίδια τα χωριά της με την βοηθεια του rent a car aegina. Ξεκινώντας από τα Πηδάγια, την πρωτεύουσα και κυρίως λιμάνι του νησιού θα δείτε την ερειπωμένη ακρόπολη στο νότιο άκρο. Αν κατευθυνθείτε νότια θα δείτε τις Μενετές, το μεσαιωνικό, «κυβιστικό» χωριό με την πλούσια μουσική παράδοση, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα δυτικά η Αρκάσα, από τα πιο δημοφιλή τουριστικά κέντρα της Καρπάθου εντυπωσιάζει με τη χερσόνησό της, το Παλαιόκαστρο και την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας με τα υπέροχα ψηφιδωτά. Από τα Πηγάδια με κατεύθυνση προς βορρά, θα συναντήσετε το Απέρι, καταπράσινο ορεινό χωριό με ανακαινισμένα αρχοντόσπιτα, που υπήρξε παλιά πρωτεύουσα του νησιού.

ΌΛΥΜΠΟΣ (Ή ΈΛΥΜΠΟΣ)

Χτισμένη ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα, αποκομμένη από τα υπόλοιπα χωριά της Καρπάθου και με δικό της γλωσσικό ιδίωμα με έντονα δωρικά στοιχεία, δική της παραδοσιακή ενδυμασία την οποία ακόμη φορούν οι γυναίκες καθημερινά, με παραδόσεις και έθιμα που διατηρούνται ζωντανά και κυρίως με ισχυρή θέληση να παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο, η Όλυμπος αποτελεί οικισμό μοναδικό στην Ελλάδα και από τους εντυπωσιακότερους του Αιγαίου. Λευκοβαμμένα σοκάκια, αυστηρά γεωμετρικά σπίτια και μια… δραματική θέα στο πέλαγο, η περήφανη Όλυμπος, στην αρχική της μορφή ήταν σχεδόν αόρατη, καμουφλαρισμένη από τη φυσική πέτρα με την οποία ήταν χτισμένα τα σπίτια της. Απέχει 65 χλμ. από τα Πηγάδια και μέχρι πρόσφατα ήταν δυσπρόσιτη λόγω του κακού οδικού δικτύου.

ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΣΜΗ ΣΑΡΙΑ

Μοναδικής ομορφιάς νησίδα στη βόρεια πλευρά του νησιού, που χωρίζεται από την υπόλοιπη Κάρπαθο με στενότατο θαλάσσιο δίαυλο, αν και στο παρελθόν ήταν ενωμένη με την Κάρπαθο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα η Σαρία αποτέλεσε τον τροφοδότη της Ολύμπου καθώς φιλοξενούσε τις καλλιέργειες, τους στάβλους και τα αλώνια των κατοίκων του χωριού. Σήμερα αξίζει να την επισκεφθείτε για ν’ απολαύσετε το κολύμπι στις παρθένες παραλίες της, να δείτε ερείπια από παράξενα κτίσματα, τα λεγόμενα «παλάτια», τα οποία ταυτίζονται με την τοποθεσία μιας από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, τη Νίσυρο. Αν είστε τυχεροί να συναντήσετε φώκιες monachus monachus καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί καταφύγιο του προστατευόμενου είδους.

ΜΟΥΣΕΙΑ
Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Όθους, στο οποίο θα δείτε ένα ολοκληρωμένο καρπαθίτικο σπίτι με τον ανυψωμένο σοφά, το κελάρι και τα πανέμορφα χρωματιστά πιάτα που κοσμούν τους τοίχους. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Πηγάδια θα δείτε ευρήματα απ’ όλη την ιστορική διαδρομή του νησιού, από τους προϊστορικούς χρόνους ως τον Μεσαίωνα.

Νίκος Ράλλης

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed